Ekonomi

Kuru incir ihracat hedefi ise 70 bin ton.

Aydın’da düzenlenen “Kuru İncir Kurulu” toplantısında konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB) Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılında Türkiye’ye yapılan 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında 246 milyon dolar kazandıklarını söyledi. 2023’te ise 70 bin ton ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin üretim ve ihracatta dünya lideri olduğu kuru incirde sürdürülebilir ihracat için kuru incir üretiminin başkenti Aydın’da sektörün tüm taraflarını “Kuru İncir Kurulu” toplantısında bir araya getirdi. . “Kuru İncir Kurulu” toplantısında; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ihracatçı firmalar, İncir Araştırma Enstitüsü, Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Borsası yetkilileri bir araya geldi. Kuru incirin Türkiye’nin en prestijli ihracat ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılında 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında Türkiye’ye 246 milyon dolar döviz kazandırdıklarını söyledi. 2023 yılında ise 70 bin ton ihracat hedeflerini paylaştı.

Türkiye dünya kuru incir ihtiyacının yüzde 58’ini karşılıyor

Türkiye’nin dünya kuru incir ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladığı bilgisini paylaşan EKMMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız ilk ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. 37 milyon dolar ihracat. Fransa 31 milyon dolar ihracatla ikinci sırada. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında üçüncü sırada ise 30 milyon dolar ile Almanya var” dedi.

“Uzakdoğu’yu hedef pazar olarak görüyoruz”

Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi doğrultusunda hedef pazar olarak Uzak Doğu ülkelerini belirlediklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege İhracatçı Birlikleri olarak Mart ayında Malezya’ya yönelik bir ticaret heyetimiz olacak. Üyelerimizin katılımını beklediğimiz bu noktada yine URGE projesini önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylelikle Türkiye’nin küresel pazarlardaki konumunu güçlendireceğimize ve uluslararası ticarette pazar çeşitliliğini artıracağımıza inanıyoruz.”

Aydın incirinin yüzde 31’i organik

Aydın’da 37 bin hektarlık alanda 7 milyondan fazla ağaçta kuru incir üretildiğini hatırlatan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem, Aydın’da kuru incir üretim alanlarının yüzde 31’inin organik tarım olduğunun altını çizdi. Aydın’da yılda 65-70 bin ton kuru incir yetiştirildiği bilgisini paylaşan Öktem, “Aydın, Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünya kuru incir üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Aydın inciri 8 eserden biri. Avrupa Birliği coğrafi işarete sahip ülkemizin ihracatçı firmalar tarafından hazırlanan ve il müdürlüğümüzce incelenerek ihracatına izin verilen kuru incirin büyüklüğü 2022 yılında 48 bin 649 ton oldu. İlimizde 166 incir deposu var.Toplam 25 müfettiş ile karantina hizmeti veriyoruz” dedi.

EKMMİB üreticilere destek veriyor

Kuru incir üreticilerinin kaliteli ürün üretmeleri için birçok eğitim toplantısı düzenlediklerini ve binlerce üreticiye ulaştıklarını belirten Öktem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 3 yılda Türkiye’nin desteğiyle yaklaşık 45 bin incir fidanı elde edildi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son 3 yılda toplam 34 bin 750 adet “İncir kurutma sepeti, 3 bin 560 adet örtü filesi ve 25 bin adet ekşi kapanı üreticilerimize dağıttık. Sofralarımıza lezzet katan incirleri üreten üreticilerimize ve sektör adına her türlü katkı ve desteği veren Ege İhracatçı Birlikleri Lideri ve yöneticilerine teşekkür ederim.” Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Yönetim Kurulu” toplantısında, Türkiye’ye kuru incirde daha kaliteli üretimin sağlanması ve ihracatta denetim sıklığının artırılmaması için atılması gereken adımlar değerlendirildi. Avrupa Birliği tartışıldı.

“Amacımız denetim sıklığını artırmak değil”

EKMMİB Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Avrupa Birliği’nin kuru incirde kontrol sıklığını 2019 yılında yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardığını, bu yıl yüzde 30’a çıkarılmasının gündemde olduğunu belirtti. Birlik Komisyonuna yazılı başvuruda bulunacağını bildirdi. Gabay, “Önümüzdeki dönemde hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız nezdinde çok daha dikkatli davranarak kaliteli kuru incirimizin geri dönüş sayısını azaltabiliriz. Yıllar geçtikçe denetim sıklığını azaltabiliriz. İhracatçılar olarak kuru inciri işliyoruz. altın gibi.”

“Kuru İncir Kurulu” toplantısına; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, yönetim kurulu başkan yardımcısı Yusuf Gabay, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Günaydın, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, İncir Araştırmaya Enstitünün Beslenme Bölüm Başkanı Ramazan Konak, kuru incir ihracatçıları ve kurum temsilcileri yoğun katılım gösterdi. – İZMİR

haberdernekpazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu