Haber

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde safran ekimi başladı

Dünyada tescillenen ve “milli bitki” ünvanını alan safranın ekimi Karabük’ün Safranbolu ilçesinde başlamış ve adını almıştır.

Her yıl ağustos ayında soğanları ekilen, boyu 30 santimetreye kadar çıkabilen, mor renkli, hoş kokulu çiçekleri olan safranın hasadı ekim-kasım aylarında yapılır.

Ağırlığının 100.000 katına kadar bir sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80.000 çiçekten sadece yarım kilo üretilebilen safran, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak tanımlanıyor.

Her yıl yaklaşık 5 milyon çiçekten 49 çiftçi tarafından yaklaşık 80 dönümlük alanda yetiştirilen Safranbolu safranının kilogramı 250 bin liradan alıcı buluyor.

İlçeye bağlı Kırıklar köyünde 11 dönüm araziyi eken Şaban Saymaz, geçen yıl 2,5 dönüm araziye safran diktiğini, buradan 2 tondan fazla soğan elde ettiğini söyledi.

Saymaz, bu yıl 11 dönüm arazide ekim yaptığını söyledi. söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu