Haber

Eyyam-ı Bahur sıcağı geliyor: Türkiye kavrulacak! Nelere dikkat etmelisiniz?

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte Eyyam-ı Bahur harareti de gündemi meşgul etmeye başladı. Halkın ortasındaki çöl sıcağı, Afrika sıcağı olarak da bilinen eyyam-ı bahur sıcağı ülkeyi etkisi altına aldı.
 
EYYAM-I BAHUR NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Arapça kökenli Türkçe bir kelime olan Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günleri için söylenir.

Her iki yarım kürede yaşanan Eyyam-ı bahur, Kuzey yarım kürede temmuz ortası ve eylül aylarında; Güney yarımkürede bu tarih Ocak ve Mart ayları arasındadır.

 
Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerde Büyük Köpek takımyıldızındaki çift yıldız Sirius ile bir miktar temas vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günlere Latince diēs caniculārēs adı verilmiştir. Bu terimden türetilen isimler, çağdaş Avrupa dillerinde hala kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage, vb.) Türkçede kullanılan eyyamı-bahur tabiri büyük ölçüde kullanımını kaybetmiş ve onun yerine cehennem sıcağı, Afrika sıcağı gibi terimler kullanılmaya başlanmıştır.

Eyyam-ı Bahur günleri kalp ve göğüs rahatsızlığı olanlar için riskli dönemlerdir. Bireylerde çok fazla gerginlik ve sinirlilik görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Demiryollarında elektrik hattı kablolarının gerilmesi, yol ekipmanlarının erimesi veya rayların genleşmesi nedeniyle can ve mal kaybına neden olan kazalar meydana gelebilmektedir. 2000’li yıllarda, Avrupa’da her yıl on binlerce insan sıcak hava dalgalarıyla ilgili sağlık sorunlarından öldü.

EYYAM-I BAHUR NE ZAMAN BİTECEK?

Yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günlerini anlatmak için kullanılan Eyyam-ı bahur, her yıl Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının başına denk gelir.

EYYAMİ BAHUR GÜNLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

– 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

– Açık renkli ve bol giysiler giyerek vücudunuzu güneş ışığından koruyun.

-Bol su içmeli

-Güneş altında yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.

-Orman yangınlarına dikkat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu