Bir insan yemek yemeden ve su içmeden kaç gün yaşayabilir? Ne kadar süre aç ve susuz kalabilirsiniz?
Depremin ardından umutlu bekleyiş sürerken, arama kurtarma ekipleri de çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor ve yeni mucizelere tanık oluyor. Günlerce yemek yemeden ve su içmeden hayatta kalabilen depremzedeler, yiyecek ve sıvı olmadan kaç gün hayatta kalabilecekleri sorularını gündeme getiriyor.
NORMAL BİR İNSAN ÜÇ OLMADAN KAÇ GÜN GİDEBİLİR?
Bilimsel araştırmalara göre vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Genel olarak kabul edilen açlık süresi 3 haftadır. İnsan vücudunun düzgün çalışması için çok fazla suya ihtiyacı vardır ve bir insan susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Bir kişinin hayati fonksiyon seviyeleri ve çevresi gibi diğer birçok faktör de su ihtiyacında çok değerli bir rol oynar, bu nedenle bir kişinin su tüketmeden ne kadar süre dayanabileceğini söylemenin güvenli bir yolu yoktur. Tıp dilinde vücut su kaybeder. dehidrasyondenir.
Susuzluk hızla oluşur, aşırı susama, halsizlik ve müdahale edilmezse organ yetmezliği ve can kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluk ve hafif halsizlikten yakınırken üçüncü güne geldiğinde organ yetmezliği yaşayabilir. Susuzluk durumunda vücut önce dışarıdan aldığı sıvıyı harcar, ardından yağ hücrelerinde biriktirdiği ve depoladığı suyu kullanarak su ihtiyacını giderir. Susuzluk devam ederse belli bir süre sonra diğer organlara su/kan akışı azalır.
Bir kişinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu değiştirebilecek faktörler şunları içerir:
-
Yaş
-
Etkinlik seviyeleri
-
Genel Sağlık
-
Boy ve kilo gibi fiziksel faktörler
-
Cinsiyet
-
ortam sıcaklığı
İNSANLAR MANTARDAN KAÇ GÜN SONRA ÖLÜYOR? SADECE SU İÇEN BİR İNSAN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR?
Yemek yemeden hayatta kalma süresi vücut yüküne, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Uzun süreli açlık ve sıvı kaybından kaynaklanan kan basıncındaki düşüş ani bayılmalara neden olabilir. Sıvı ve besin tüketmeden, insanlar genellikle 10 ila 14 gün içinde yaşam mücadelelerine yenik düşebilirler.
Sağlıklı insanların yeterince sıvı içtiği halde hiç yemek yemediği durumlar hakkında kesin bir bilgi yoktur. Hindistan’ın bağımsızlığı için açlık grevine başlayan Mahatma Gandhi, 21 gün boyunca ağzına bir şey koymamasına rağmen direndi – sadece ağzını ıslatacak kadar su içti. Tıpkı susuzluk gibi kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için kesin bilgilere ulaşmak zordur.
Vücudun hayatta kalabilmesi için besinlerdeki besinlere ihtiyacı vardır. Hücreleri yenilemek ve hayati vücut süreçlerini sürdürmek için proteinler, karbonhidratlar ve yağların yanı sıra vitaminler ve mineraller kullanır. Besin olmayınca vücut kendi dokusunu yakıt olarak kullanmaya başlar ancak bunu uzun vadede yapamaz.
Bilim adamları, ortalama bir insanın yemek yemeden ne kadar süre hayatta kalabileceğinden tam olarak emin değilken, klasik deneylerde açlık üzerine yapılan çalışmalar da kişinin; boy-kilo indeksi yaş ve sağlık sorunları gibi farklılıklar nedeniyle değişiklik göstermiştir.
Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre uzun süreli açlıktan en çok çocuklar ve anneler zarar görüyor. Dünya çapında 6,5 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor. Bu 6,5 milyon çocuğun %50’si açlıktan ya da yetersiz beslenmeden ölüyor.