Kendinizi Değersiz Hissetmenizin 10 Psikolojik Nedeni
Düşük öz sermaye, günümüzde insanların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri olsa da, analizinden gerektiği gibi bahsedilmiyor. Gelin sorunun köküne inelim ve öz-değer düşüklüğünün sebeplerine birlikte bakalım!
1. Kendini çok fazla yargılamak
2. Başkalarıyla ilişkilerde sınır koyamama
3. Teminat aramak
4. Mükemmeliyetçilik
5. Maliyetiniz hakkında çok fazla düşünmek
Öz-değer hakkında çok fazla düşünmek, insanların kendileri hakkında daha kötü hissetmelerine neden olur. Yeterince değerli miyim? Soruyu sormaya başladığınız an, kendinizi gerçekçi olmayan, eleştirel ve yargılayıcı bir zihniyete soktuğunuz için çoktan kaybetmişsinizdir. Kendinizi daha değerli veya değerli hissetmek istiyorsanız, o kadar olup olmadığınızı saplantı haline getirmeyi bırakın. Bunun yerine, hayatta gerçekten ne yapmak istediğinize odaklanın.
6. Özbakımdan uzak durun
İnsan önce kendini sevmeli ve sahip çıkmalıdır. Bunlar olmayınca başkalarına olan ilgisi ve sevgisi kendisini kaybetmesine neden olur. Bunu önlemek için kendinize daha fazla zaman ayırmalısınız.
7. Kendine inanç eksikliği
Bir kişi kendine güvenmedikçe yeni şeyler denemekten korkar. Denemediği takdirde kendine olan saygısı ve sevgisi doğal olarak düşer. Bu da can sıkıntısı döngüsünün kırılmasına ve kişinin kendini değersiz hissetmesine neden olur.
8. Toplumun ve medyanın beklentileri
Günümüz dünyasında birçok şey çok hızlı ve kolay bir şekilde gelişirken, insanların birbirlerini yargılama biçimleri de bu durumla paralellik göstermektedir. Toplumun veya medyanın beklentileri, hoşluk kalıpları; Kişinin toplumdan uzaklaşmasına neden olurken, aynı zamanda kendine verdiği değeri de önemli ölçüde azaltabilir. Bunu önlemek için hayatınızın sadece sizden ibaret olduğunu unutmayın.
9. Zorbalığa uğramak
Maalesef dünyada her gün birçok alanda karşılaşılan bir durum olan zorbalık; Kişinin kendini sorgulamasına ve birden fazla kez kendini hatalı bulmasına ve özgüvenini kaybetmesine neden olur. Bu noktada gerekirse manevi bir destek almakta fayda var.
10. Travmalar
Çocuklukta ya da daha sonra yaşanan travmatik bir olay kişinin kendini ve yaşamı sorgulama sistemlerini tetikleyebilir. Kişi cevabını bulamadığı sorular sonucunda kendini suçlayarak kendi içine kapanabilir ve kendini değersiz hissedebilir. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken manevi bir destek almaktır.